L’interior d’illa entre el carrer de l’Àngel, el d’Astúries i la travessia de Sant Antoni, a Gràcia, es podria conservar en part. L’Ajuntament, que vol construir-hi un bloc d’habitatge públic, ha presentat una nova proposta al veïnat. El nou plantejament entra menys endins de l’illa i, segons el consistori, permetria salvar el plataner que hi ha a l’espai. Els veïns, però, consideren que la modificació és insuficient per salvar tant l’interior d’illa com l’arbre.

Projectes de pisos socials

La desafectació de la part de Gràcia que estava amenaçada per la possible prolongació de la rambla de Prat ha permès a l’Ajuntament fer tres projectes d’habitatge social. Una de les propostes suposa construir un edifici a l’interior d’illa ubicat entre el carrer d’Astúries, el de l’Àngel i la travessia de Sant Antoni. El projecte va mobilitzar els veïns de l’entorn, organitzats sota la plataforma Protegim l’Interior d’Illa i que van recollir més de 2.000 signatures en contra. Creuen que el nou edifici posa en perill tant l’espai —que dona llum i ventilació als habitatges propers— com el plataner que hi ha.

Protegir l’interior d’illa i el plataner

Després de les queixes veïnals, l’Ajuntament ha presentat un nou plantejament. Proposa posar la façana del nou edifici al mateix nivell que la resta de blocs del carrer de l’Àngel i així deixar espai darrere per a l’interior d’illa. Els veïns, però, creuen que el canvi és insuficient. “Aquí hi haurà un bloc de planta baixa més tres que serà al costat de l’arbre”, explica Sergi Bea, membre de la plataforma veïnal, “que té una copa i arrels i, per tant, la construcció que plantegen no salvarà l’arbre”.

Els veïns proposen construir un bloc més baix (planta baixa més un pis) o buscar una altra ubicació per fer pisos socials. Bea afirma que “a la Vila de Gràcia hi ha solars buits per construir per sota d’aquest preu”. Afegeix que “si hi hagués realment urgència social, aquest emplaçament entregarà les primeres claus, en l’hipotètic cas que es faci, d’aquí a més de vuit anys”.

L’oposició demana més consens

L’Ajuntament havia previst portar la modificació del Pla General Metropolità que permetria construir el bloc de pisos al plenari de Barcelona del mes de gener, però finalment l’oposició no hi ha estat d’acord a la Junta de Portaveus. Afirmen que esperen més consens veïnal en el tema.