Associació Stop Tanatori Barcelona Sants

Després del tancament de l’activitat de l’històric centre d’oci infantil “Happy Parc” al barri de Sants, la funerària San Ricardo S.L., amb l’aprovació de l’Ajuntament de Barcelona, ha obtingut el permis per emplaçar l’activitat funerària d’un tanatori.

Les veïnes i els veïns de Sants considerem que aquesta activitat en aquest emplaçament (carrers Puiggarí amb Comtes de Bell-lloc) és completament inadequada i portaria un gran impacte negatiu amb una activitat que es desenvolupa 365 dies l’any. 

El nostre objectiu és combatre un nou cas extrem d’especulació al barri de Sants, que sempre ha estat símbol de lluita i activisme veïnal. Per fer això cal iniciar un procés judicial de tipus Contenciós Administratiu. Iniciar aquest procés és molt car, però pensem que el nostre entorn s’ho val i que no podem permetre aquest tipus d’abusos i discriminacions.

Valorem els següents punts d’impacte negatius:
‐ Gran impacte social, emocional i arquitectònic: està just al costat de zona escolar, amb dues escoles d’ensenyament primari, una llar d’infants, un institut, una universitat i una residència d’estudiants universitaris i aquest fet, entra completament en contradicció amb el Pla Municipal d’Estratègia “Protegim les escoles” per millorar la qualitat ambiental i la seguretat dels nens i nenes i per crear espais d’estada més amables.  S’ha de tenir en compte també la possible afectació del projecte a la façana modernista protegida del les antigues Fàbriques Germans Climent.
‐ Gran impacte mediambiental: aquesta activitat es fonamenta en un alt volum d’assistència de persones en vehicles privats, per vetlla i posterior comitiva cap al cementiri. L’entorn ja està prou castigat pel trànsit, efecte de tenir just al costat , l’estació de Sants amb alta activitat de vehicle privat i de taxis, també l’estació d’autobusos i el bus turístic. L’estratègia de l’Ajuntament per tal de pal·liar el canvi climàtic també entra en contradicció en aquest cas.
‐ Gran impacte a la vida al barri: La convivència veïnal es veurà afectada pel projecte a causa de l’augment de la població itinerant. També les activitats d’esbarjo que són un instrument de cohesió es veuran afectades. La Festa Major de Sants és una tradició fortament arrelada al barri. El carrer on està projectat el tanatori hi participa activament, gràcies a l’impuls dels Castellers de Sants.
‐ Gran impacte econòmic, visual, ocupació de l’espai públic: Si ens fixem en els tanatoris ja existents, veiem que acaben generant una ocupació de l’espai al voltant de l’edifici pròpiament. En aquest cas l’edifici no té parcel·la pròpia als voltants i els usuaris del tanatori acabarien ocupant l’espai de barri. A ningú li agrada veure passar, a deu metres de la finestra, cada dia de l’any i de forma continuada, persones de dol i vehicles funeraris en comitiva. Això afecta el teixit veïnal i en el mateix sentit al turisme, amb una visualització directa per part de tot visitant i turista. També és un motiu més pel possible tancament de botigues de tota la vida, afectaria negativament l’activitat comercial al barri, i pot ser obrir botigues que només vagin enfocades a l’activitat funerària.