La finca de Can Capellanets, un edifici en desús i malmès, propietat de l’Arquebisbat de Barcelona situat al barri de les Corts es pot convertir en un nou maldecap per a l’ajuntament de la capital de Catalunya, que veu com amb la recuperació post-pandèmia els moviments veïnals afloren arreu de la ciutat. Si el cas més flagrant en aquest moment és el controvertit sistema de recollida d’escombraries porta a porta a Sant Andreu, a l’altre extrem de la ciutat una queixa dels veïns demana al consistori una expropiació i anuncia mobilitzacions en un conflicte que enfronta el veïnat amb l’església.

El cas de Can Capellanets fa anys que s’arrossega. Es tracta d’una finca amb un edifici i uns jardins catalogats com a patrimoni protegit situat al carrer Remei cantonada amb Galileu i gestionat per la Fundació Sant Josep Oriol, depenent de l’Arquebisbat de Barcelona. La finca està al costat d’una residència de sacerdots on hi viu, entre d’altres, l’arquebisbe emèrit Lluís Martínez Sistach, i molt a prop de la seu del districte de les Corts, a la plaça Comas.

“Pèrdua d’elements patrimonials”

Des del 2015, l’arquebisbat ha volgut dona sortida a Can Capellanets, un edifici que en el seu temps va funcionar com a convictori -institució per a la vida comuna de clergues que es preparen per al presbiterat- i que en el futur podria esdevenir una residència privada per a gent gran després de descartar un projecte de residència per a investigadors. Ara bé, el projecte de reforma, que l’ajuntament podria validar d’aquí a poc temps, significa la transformació total de l’edifici i la destrucció dels seus jardins amb la construcció d’un edifici annex que superaria en altura l’actual, i és aquí on els veïns s’han vist en la necessitat d’organitzar-se per evitar aquesta “pèrdua d’elements patrimonials” i aturar el projecte.

La plataforma, que compta amb el suport del teixit associatiu del districte, ja s’ha dirigit a Urbanisme de l’ajuntament així com a tots els grups polítics amb representació al consistori per fer valer les seves peticions i demostrat que l’edifici actual “s’està caient”, en especial des que ha desaparegut bona part de la coberta.

Ara la voluntat és fer veure a l’equip de govern encapçalat per Ada Colau que encara hi ha temps per aturar el que qualifiquen de “despropòsit”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *